Értékes ötlet: Tőke-tábor


Érdekes javaslattal állt elő tavaly a nyári táborok befejezésekor néhány táborvezető, végzős egyetemista a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen. Szervezzenek az egyetemen a jövőben olyan tábort, ahol a diákok a táborélet hagyományos programjain kívül szűkebb szakterületükhöz tartozó elfoglaltásgot is találnak.

Indoklásul a következőket említették: az egyetemi hallgatók elég jelentős része felszínesen, kampányszerűen tanul, nem „gondol bele” a tananyagba. Hiányzik ehhez sokszor a megfelelő pedagógiai támasz, eligazító szó, ezért „emészthetetlennek”, élvezhetetlennek tartanak némely tantárgyat (sokszor magát a szaktudományt is), és megrekednek a felszínen, a tananyag memorizálásánál. Így sokuknál nem alakul ki kellő vitakészség, sőt vitázókedv sem. Ezen segítene többek között az újfajta tábor, amely ha egymaga nem is oldaná meg ezeket a problémákat, de kedvet csinálna a tananyag „továbbgondolására”.

A cikk fotója
A cikk fotója


A javaslatot megbeszélések, intézkedések követték. Ezeknek eredményeként nyitja meg kapuit Salgótarjánban augusztus közepén az új tábor.

A táborozáson mintegy félszáz elsőéves hallgató vesz részt. Mint ahogy azt a tábor elnevezése – Tőke-tábor – is elárulja, a diákok a délelőttöket a marxizmus alapművének, Marx A tőke című könyve első fejezeteinek feldolgozásával töltik, előadásokat tartanak, vitákat vezetnek.Eközben megismerkednek a jegyzetelési, szakirodalom-feldolgozási és vitamódszerekkel, a tanulás műhelytitkaival. A foglalkozásokat fiatal oktatók irányíták úgy, hogy azok még véleltenül se emlékeztessenek az „iskolás” szemináriumokra. A kulturális táborokéhoz hasonló alkotólégkört szeretnének kialakítani a kiscsoportos foglalkozásokon.

A kezdeményezés életrevalónak tetszik, s talán más egyetemeken is megszívlelhetik. Az ilyen jellegű szakmai tábor bizonyára hozzájárulna, hogy az elsőévesek (talán a felsőbb évesek is) közelebb kerüljenek választott szakterületükhöz.


Forrás: Népszabadság, 1976.